BIOGRAFIE

Helena Rüegg studeerde bandoneon aan het Rotterdams Conservatorium en op een dag ging haar telefoon: “Wil je in mijn tangokwintet spelen?“ “Ik zou dat graag willen“, zegt Helena, “maar helaas kan ik nog niet echt spelen!” “Dat maakt niet uit”, is het antwoord, “het belangrijkste is dat je erbij bent!”. Zo leerde Helena Rüegg in 1996 de gitarist en de leider van Quinteto Bailongo Rob Bangert kennen en de twee werden goede vrienden. In de afgelopen 25 jaar hebben ze samen vele muzikale avonturen beleefd en met anderen gedeeld. Sinds 2018 spelen Helena en Rob vooral als duo samen. Omdat de maan met haar suggestieve uitstraling hen vaak inspireert voor hun diverse projecten noemen ze zichzelf „Duo La Luna”.

Helena en Rob willen hun publiek meer bieden dan een standaard concertprogramma. Daarom combineren ze hun spel met andere kunstvormen zoals poëzie, verhalen, films, theater en dans. Hun meest recente concertprogramma Nostalghia, dat in augustus 2020 in Zuid-Frankrijk haar première beleefde, is ook een samenspel van tekst en muziek. Het centrale thema vormt het verhaal van een mysterieuze Hongaarse immigrant die in het begin van de 20e eeuw in Buenos Aires de wereld van de „milongueros” en „tangueros“ (tangodansers en tangoliefhebbers) ontdekt. Ingebed in deze raamvertelling zijn traditionele tango’s, eigen nieuw gecomponeerde stukken en nieuwe composities van Argentijnse componisten die speciaal voor het Duo La Luna zijn geschreven.

Helena Rüegg – Bandoneonist, Componist, Actrice en Journaliste

Helena Rüegg Tango Bandoneon

Na een stage in het Théâtre d’Orsay bij Jean-Louis Barrault in 1978, studeerde Helena Rüegg toneelkunst aan de Neue Münchner Schauspielschule in München, Duitsland. In 1980 begon ze als professioneel actrice in het Münchner Residenztheater en vervolgde ze haar carrière in de theaters “Städtische Bühnen Münster”, “Stadttheater Basel” en “Schauspielhaus Bochum” bij Claus Peymann. In 1992 ontdekt Helena de bandoneon. Vervolgens studeert Helena bij Rodolfo Mederos en Julio Pane in Buenos Aires en bij Juan José Mosalini in Parijs. In 1993 start Helena haar studie aan de tango-afdeling van het Rotterdams Conservatorium welke ze afrondde in 1998. Van 1994-1998 trad ze toe tot het Nederlandse kwintet Bailongo. Dit tango-ensemble perfectioneerde zich in Buenos Aires met beroemde tangomuzikanten en nodigde Rodolfo Mederos uit om met hen in Nederland en Duitsland te spelen.
Vanaf 1998 speelde ze in verschillende ensembles zoals het Grand Orchestre de Tango van Juan José Mosalini en als solist bij het Lausanne Kamerorkest, het SWR Radio Symfonie Orkest en het WDR Rundfunkorkest. In 2004 speelde ze met tenor Juan Diego Florez en het BBC-symfonieorkest in het kader van BBC Proms in de Royal Albert Hall. Vanaf 1999 componeert Helena muziek voor toneelstukken, dans- en hoorspelen en werkt als jounalist voor Duitse radio’s zoals WDR, SWR, DLF etc.

In 2013 heeft ze in het Franse dorp Sigonce (Haute Provence) een culturele vereniging opgericht onder de naam “Bandalena”. Deze stichting ontwikkelt culturele evenementen in Sigonce en omgeving met de steun van gitarist Rob Bangert en andere lokale, regionale en Europese artiesten. In 2017 verkrijgt Helena een compositieopdracht van de Zwitserse culturele stichting “Pro Helvetia” voor het schrijven van muziek voor een kwartet bestaande uit Santur, Saxofoon, Cello en Bandoneon. De uitvoering van dit werk vond plaats in augustus 2017 op het Alpentöne Festival, Altdorf, en werd uitgezonden door de Zwitserse en Duitse radio en televisie. In 2018/2019 nam Helena deel aan een Europees project en ontwikkelde samen met Italiaanse, Portugese en Kroatische partners de multimediashow “Vlinders op bloemen – Dagboeken, teksten en muziek uit Europa in ’68 “.

Meer informatie:

www.bandoneon.de

www.tangodiario.com

Rob Bangert – Gitarist en arrangeur

Rob Bangert studeerde klassieke gitaar en musicologie in Amsterdam. Hij studeerde ook aan de ‘Escuela de musica popular’ in Buenos Aires, Argentinië. Hij reisde de wereld rond waar hij concerten gaf met verschillende ensembles. Ook heeft hij  lessen gevolgd bij de grootste gitaristen van onze tijd, zoals Manuel Barrueco en David Russel. In aanvulling op zijn muziekleven is hij tot voor kort directeur geweest van één van de meest innovatieve kunsteducatie centra van Nederland, Artiance, centrum voor de Kunsten. Deze instelling richt zich op de ontwikkeling van jong talent op het gebied van muziek, theater, dans en beeldende kunst. Artiance werkt momenteel aan verschillende grote internationale projecten. Innovatie is een sleutelwoord voor Rob. Hij ontwierp nieuwe concertvormen waarin verschillende disciplines worden gecombineerd.

Meer informatie:

www.tangodiario.com